h

Informatie over onderzoek naar alternatieve busroute blijft uit

6 juni 2016

Informatie over onderzoek naar alternatieve busroute blijft uit

Ton Segers heeft het college van B&W in Uden verzocht om duidelijkheid te geven over de uitvoering van de motie HOV en het uitblijven van de toegezegde informatie over het onderzoek naar de alternatieve route van dit toekomstig hoogwaardig openbaar vervoer.
 
Op 17 december j.l. heeft de gemeenteraad een motie van de SP, CDA, Gewoon Uden en Fractie Bozkurt aangenomen over een alternatieve route voor het hoogwaardig openbaar vervoer. Deze alternatieve route betreft het zogenaamde visgraatmodel. Hierbij blijven de bussen op de snelweg en reizigers stappen in en uit bij nieuwe haltes aan de snelweg. Vanuit deze haltes kunnen reizigers overstappen op buslijnen die door Uden komen en verder rijden naar de regio.
 
Het visgraatmodel heeft een groot aantal voordelen. De bussen kunnen snel blijven rijden tussen Oss en Eindhoven zonder de vertraging die je krijgt als je door het centrum van Uden gaat rijden. Alle aanpassingen aan openbare weg om de knelpunten van HOV op te lossen zijn niet nodig. Maar het is vooral een stuk veiliger als de HOV bussen niet steeds door Uden rijden en kruisen met fietsers en ander verkeer.
 
Naar aanleiding van signalen vanuit de provincie dat de wethouder deze motie niet serieus zou nemen heeft de SP in februari reeds vragen gesteld naar de stand van zaken. In het antwoord van het college op 1 maart staat dat afgesproken is dat de gemeente Uden de consequenties eerst in beeld zal brengen en vervolgens in overleg zal treden met onder meer de Provincie, de vervoerder en eventueel ook de participerende gemeenten. "Uiterlijk in mei zullen wij de Raad informeren over onze eerste bevindingen en de vervolgstappen met betrekking tot onderhavige motie." was het antwoord van de gemeente Uden.
Mei is ondertussen gepasseerd en wij beginnen steeds meer de indruk te krijgen dat de wethouder middels vertragingstechnieken de uitvoering van deze motie probeert te frustreren.
 
De SP heeft verzocht om de vragen te beantwoorden voor 19 juni zodat de antwoorden besproken kunnen worden in de commissie REO van 20 juni a.s.

U bent hier