h

ROOD naar VMBO

2 maart 2013

ROOD naar VMBO

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, gaat maandag 4 maart verder met hun actie tegen het afschaffen van de studiebeurs. Na een succesvolle start op de "Rooie School" gaan de jongeren nu verder op het VMBO.

ROOD gaat op het VMBO in gesprek met de jongeren en er worden foto's genomen van leerlingen die achter deze actie staan en ook tegen het afschaffen van de studiebeurs zijn. De foto's komen daarna op Facebook. ROOD voert deze actie omdat het kabinet Rutte van plan is om de studiebeurs om te zetten in een studieschuld. Ook wil dit kabinet de OV-jaarkaart afschaffen en vervangen door een onkostenvergoeding. Al deze maatregelen hebben als gevolg dat studeren erg kostbaar wordt en er minder jongeren zullen kiezen voor een vervolgopleiding.

Door deze slechte plannen hebben studenten na hun studie een extra schuld van 30.000 euro. Deniz Bozkurt: "Iedereen heeft recht op een studie, Ook mensen die niet geboren zijn in een gouden wieg. Het kabinet zou juist moeten zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een goede opleiding volgen, dit is een investering in ons land. Het afschaffen van de studiebeurs zal voor veel jongeren een reden zijn om niet verder te leren, een gemis voor deze jongeren maar ook voor de rest van Nederland.".

Deze extra schulden hebben naast directe gevolgen voor het onderwijs ook andere nadelige effecten. John-Pierre van Deursen: "Jongeren hebben nu al een studieschuld na hun studie. Door de plannen van dit kabinet komt hier per jongere 30.000 euro bij. Voor jongeren die gaan samenwonen betekend dit 60.000 euro. Met 60.000 euro schuld is een huis kopen een verre droom. Een huis via Area is ook geen optie door de wachtlijst en de plannen tegen 'scheefwonen'. Voor deze jongeren blijven dan de dure huurwoningen uit de particuliere sector over waardoor ze geen goede kans krijgen om verantwoord aan hun volwassen bestaan te beginnen. Jongeren krijgen zo de rekening van de crisis niet doorgeschoven maar mogen hem meteen betalen".

De actie richt zich vooral op de jongeren maar ouders mogen zich natuurlijk ook uitspreken tegen de plannen van dit kabinet. Voor veel ouders zullen deze plannen namelijk ook grote financiële gevolgen hebben. Spreek je uit tegen deze plannen op Twitter of kom naar het VMBO en ga mee op de foto.

REAGEER

U bent hier