h

WIW- en ID-ers in de kou

10 januari 2003

WIW- en ID-ers in de kou

Het huidige demissionaire kabinet Balkenende wil ten kosten van alles bezuinigingen op gesubsidieerde banen. Tenminste, op het geld wat daar voorheen voor uitgetrokken werd. Ook wil dit kabinet meer overlaten aan de gemeenten om zelfstandig meer te regelen rond de gesubsidieerde arbeid. De SP Uden verzocht de totale gemeenteraad om over de problematiek van WIW- en ID-ers te praten door middel van een hoorzitting. Maar de coalitie gaf niet thuis.

De laatste raadsvergadering van de gemeente Uden stond bol van tegenstellingen.
De SP fractie maakt zich ernstige zorgen over het behoud van de gesubsidieerde banen, vooral waar het gaat om de mensen die een WIW- of ID baan hebben.
De gemeente heeft meer en meer geld voor het realiseren van gesubsidieerde arbeid. Er dienen dan ook keuzes gemaakt te worden waarvoor en waaraan dit geoormerkt geld besteed gaat worden. Voor de goede orde, geoormerkt geld is geld wat alleen besteed mag worden waarvoor het werkelijk bedoeld is, in dit geval dus het laten terugkeren van mensen op de arbeidsmarkt en het realiseren en behouden van gesubsidieerde banen.
Instellingen hebben namelijk veelal onvoldoende geld om van gesubsidieerde banen reguliere banen te maken. Voor de toekomst zijn de huidige WIW- en ID-ers dus reëel bang om hun baan te verliezen.

Ook SP voorstander reguliere baan
Uiteraard is ook de SP er voorstander van om mensen, die lang belangrijk werk verrichten in gesubsidieerde arbeid, een vaste baan te geven. Maar je moet de kansen benutten waar de mogelijkheden liggen en het geld inzetten waar het, het hardst nodig is.
Kortom: samen met de WIW- en ID-ers zoeken naar oplossingen. Daarbij willen wij uiteraard ook de inleners (instellingen) bij betrekken. Oplossingen liggen er volgens de SP namelijk voldoende voor het oprapen, als er maar de juiste keuzen gemaakt worden. Keuzes die in ieder geval de garantie bieden voor het behouden van de werkplek, ook al is deze op dit moment gesubsidieerd.

Coalitie geeft niet thuis.
Geleid door het college wil men echter niet horen, maar zelf bepalen wat belangrijk is en daarmee de invloed van de burger tot het nulpunt terugbrengen. Kortom: de arrogantie van de drie huidige coalitiepartijen CDA, VVD en Jong Uden viert hoogtij.

Hoezo luisteren naar burgers. Zij weten toch wat goed is voor hen en de gemeente, ook al kost dit vele werkplekken in de toekomst. Er wordt dus totaal niet waargemaakt wat tijdens de verkiezingen in maart van het vorig jaar voor hen nog als verkiezingsitem van toepassing was, namelijk het ontwikkelen van een beleid 'met en voor' de Udense burger.

Op de landelijke site van de SP, bestaat de mogelijkheid om een protestmail te verzenden tegen de voorgenomen maatregelen!

U bent hier