h

Geen goedkoop vervoer voor ouderen

2 december 2002

Geen goedkoop vervoer voor ouderen

Dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen, is inmiddels een algemeen uitgangspunt. Dat daarvoor woningen geschikt moeten zijn en zorg thuis geleverd moet worden, is een logisch uitvloeisel. Dat basisvoorzieningen zoals een supermarkt en een postagentschap in de nabijheid moeten liggen, wórdt langzamerhand gemeengoed. Maar dat betaalbaar geschikt openbaar vervoer ook een 'must' is, hebben nog lang niet alle politieke partijen door. Tenminste niet in Uden, waar een SP-voorstel voor goedkoop ouderenvervoer door een meerderheid van de raad getorpedeerd werd.

Over CVV –de Taxihopper – is veel te doen. De ervaringen ermee zijn sterk wisselend en het vervoerssysteem is nog lang niet wat het kán zijn. Een van de veelgehoorde klachten betreft de tarieven voor ritten binnen Uden. Zeker voor ouderen met alleen maar een AOW is € 3,60 voor een retourtje binnen Uden of € 5,40 voor een retourtje tussen Volkel of Odiliapeel en Uden erg duur.

Daarom stelde de SP met de begrotingsbehandeling voor om 65-plussers korting te geven: de helft van de gewone prijs. Die 65-pluskorting is in het gewone openbaar vervoer óók normaal en zou veel ouderen de kans bieden voor een redelijke prijs op stap te gaan. Voor leuke dingen, maar ook voor noodzakelijke kwesties, zoals bezoek aan de huisarts, het winkelcentrum of het gemeentehuis.

Behalve de PvdA en Leefbaar Uden steunde geen van de overige fracties het SP-voorstel. En dus moeten ouderen 'gewoon' de volle mep blijven betalen. En dat terwijl álle verkiezingsprogramma's bol staan van het belang van een goed ouderenbeleid. Het kan verkeren…

U bent hier