h

Cultureel erfgoed in Uden: Museum voor religieuze kunst (MRK)

2 december 2002

Cultureel erfgoed in Uden: Museum voor religieuze kunst (MRK)

De laatste tijd is het MRK geregeld in het nieuws geweest: met uitbreidingsplannen en met een paginagrote column in het Brabants Dagblad over de bevlogen medeoprichter en directeur van het museum Leon van Liebergen.

Het museum, gelegen in en deels naast het monumentale klooster van de zusters Birgittinessen, beheert religieuze collecties van wereldfaam die inmiddels zijn aangewezen als rijksmonument. Het MRK is feitelijk "slachtoffer"van het eigen succes: het is uit zijn jas gegroeid en behoeft dus een forse uitbreiding. De plannen daartoe zijn klaar en zijn inmiddels uitgebreid toegelicht in het Brabants Dagblad en het Udens weekblad. Wat nog ontbreekt zijn de benodigde centen. Zoals altijd met culturele instellingen het geval is ontmoet het museum veel sympathie bij haar uitbreidingsplannen, maar zitten alle mogelijke geldschieters - Rijk, provincie, gemeente, particulieren en bisdom – op elkaar te wachten: "Als zij over de brug komen doen wij dat misschien ook wel".

Waar het feitelijk om gaat is de vraag of we als Udense gemeenschap het culturele erfgoed belangrijk genoeg vinden om er ook daadwerkelijk geld in te stoppen en dus als eerste schaap over de brug te komen, waarna ook de andere geldschieters fatsoenshalve niet meer kunnen weigeren. Welnu, socialisten zijn van nature niet geneigd hard achter religie aan te lopen. Wel zijn we ons als socialisten bewust van de waarde van onze geschiedenis en van de "roots" waaruit onze samenleving is voortgekomen. Deze "roots" zijn onmiskenbaar religieus en daarom vinden we het belangrijk om deze culturele erfenis ordentelijk te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken en te houden.

Bij de afgelopen begrotingsbehandeling in november in de Udense gemeenteraad hadden we ons voorgenomen het museum in haar uitbreidingsplannen te steunen, als we het geld daarvoor tenminste binnen de begroting konden vinden. Dat bleken we inderdaad te kunnen; het college,gaf bij monde van wethouder Bakermans toe, dat onze financiering deugdelijk was. Toch werd door geen enkele andere partij ons voorstel om de gemeente Uden als eerste schaap over de financieringsbrug te laten lopen gesteund. En dat terwijl met name het CDA nog uitgebreid in het Udens weekblad haar sympathie met de bouwplannen van het MRK had betuigd.

Met sympathie alleen valt niet te bouwen heren van het CDA!

Ton Emonds,
Fractievoorzitter SP in de Udense gemeenteraad

U bent hier