h

:: Zorg

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: Zorg

Waarom moeten kinderen in de knel (en hun ouders) zo lang wachten voordat ze zorg krijgen? Hoe komt het dat mensen afhaken in de zorg of simpelweg geen zorg meer krijgen? Wordt het niet weer tijd dat thuiszorgmedewerkers een fatsoenlijk loon krijgen voor het belangrijke werk dat ze doen?

Dit wil de SP:

  • Veel mensen hebben zorg of ondersteuning van de WMO nodig. Daarvoor moet er voldoende budget zijn om die zorg te leveren én om hulpverleners een fatsoenlijk (cao-)salaris te betalen voor hun belangrijke werk. De budgetten voor de WMO kunnen en moeten omhoog. We willen de herinvoering van het ‘recht op zorg’ in plaats van ‘maatwerk’.
  • De eigen bijdrage in de WMO heeft in 2015 en 2016 geleid tot veel afhakers in de zorg. We willen een eind maken aan die drempel: geen boete op beperkingen! Financieel is dit goed te verantwoorden, omdat de opbrengsten van de eigen bijdrage slechts een schijntje zijn van het totale budget.
  • De wachtlijsten in de jeugdzorg moeten weg. Er is nu een wachttijd van maanden voordat er een intake kan plaatsvinden. En daarna start vaak een nieuwe wachttijd voor de behandeling of begeleiding. Daarnaast kampen veel jeugdzorgorganisaties met budgetproblemen door de enorme kortingen die de gemeente heeft doorgevoerd in 2015. Kinderen krijgen minder zorg dan geïndiceerd, soms worden uren verminderd en ook cliëntenstops komen voor. Voor met namen kinderen die specialistische zorg nodig hebben is er vaak geen alternatief, behalve ver buiten de regio.
  • De gemeentelijke basisteams voor jeugd en volwassenen moeten veel meer kennis in huis halen van specialistische hulpverlening. Nu worden mensen vaak onnodig lang weggehouden van de specialistische zorg, terwijl de problemen alleen maar groter worden. Direct de juiste zorg leveren is én veel beter én uiteindelijk ook goedkoper.
  • 'Eigen kracht', 'eigen regie' en 'mantelzorg' zijn vaak de toverwoorden waarmee mensen minder of zelfs geen zorg (meer) krijgen na een 'keukentafelgesprek'. Daarbij is te weinig oog voor de realiteit: lang niet iedereen heeft het vermogen alles zelf te regelen en lang niet iedereen kan beschikken over behulpzame familie of buren. In veel gevallen waar wel degelijk mantelzorg is, is er sprake van overbelasting van die mantelzorgers. Er dient veel meer aandacht te zijn voor jonge mantelzorgers (vaak kinderen). WMO moet ook ingezet worden om mantelzorgers te ontlasten.
  • Veel van de WMO- en Jeugdzorg wordt ingekocht en geregeld via samenwerkingsverbanden waar de gemeenteraad nauwelijks zicht op heeft, laat staan er iets over te zeggen heeft. We willen dat de gemeenteraad méér te zeggen krijgt.
  • We willen geen zorg inkopen bij op winst gerichte commerciële organisaties en bij organisaties waarvan de bestuurders de salarisnormen overschrijden. Geld voor zorg moet aan zorg besteed worden!
  • De GGD is en blijft wat ons betreft dé organisatie voor gezondheidszorgpreventie.

>> armoede en schuldenbestrijding

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen :: zorg :: armoede & schuldenbestrijding :: werk & economie :: verkeer & vervoer :: welzijn, cultuur & verenigingsleven :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2018-2022

U bent hier