h

:: Wonen

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: Wonen

Waarom moeten mensen jarenlang wachten op een betaalbare woning? Hoe komt het dat er onvoldoende geschikte woningen zijn voor ouderen en jongeren? En waarom moeten mensen soms zoveel moeite doen om voorzieningen in de buurt te krijgen of te houden? Hoe houden we Uden een fijne gemeente om in te wonen?

Dit wil de SP:

  • Er moeten veel en veel meer betaalbare (huur)woningen gebouwd worden. Van alle woningen die in Uden de laatste jaren gebouwd zijn is slechts een miniem deel betaalbare huur. Ook dienen die woningen van goede kwaliteit en levensbestendig te zijn en voldoende leefruimte te hebben.
  • In de prestatieafspraken met AREA wordt een woonquote van 25-30% het uitgangspunt. 
  • Een verdere verlaging van de grondprijs voor sociale woningbouw. Daardoor komen er meer betaalbare huur- en koopwoningen. Mede door de consequente druk van de SP is de grondprijs voor sociale woningbouw al verlaagd, maar nog niet genoeg.
  • Renovatie in combinatie met energiemaatregelen zoals zonnepanelen zorgt voor duurzame en energiezuiniger woningen en lagere woonlasten voor de bewoners. De SP wil verduurzamen van koopwoningen mogelijk maken door stimuleringsregelingen en door het ondersteunen van maatschappelijke collectieven (zoals voor energie).
  • Leegstaande kantoorgebouwen kunnen in veel gevallen prima omgebouwd worden tot betaalbare woningen.
  • Een veel actiever beleid om zorgclusters en seniorenwoningen te realiseren in de wijk. Door een deel van nieuwbouwprojecten en renovaties voor dit doel te bestemmen en ouderenorganisaties en zorginstellingen in de plannen te betrekken komen er meer geschikte zorgsteunpunten en woningen beschikbaar.
  • Ondersteunen van eigen initiatieven van inwoners zoals mantelzorgwoningen, collectieve bouwprojecten en renovaties van leegstaande gebouwen. Medewerking, ondersteuning, snelheid en een welwillende houding van de gemeente kan ervoor zorgen dat er goede oplossingen komen voor veel verschillende doelgroepen. Een zeer goed voorbeeld hiervan is de groeiende groep senioren die ook in Uden een of meer hofjes wil realiseren, bijvoorbeeld op de plek van het huidige politiebureau en de brandweerkazerne. De gemeente dient deze initiatieven mogelijk te maken en te ondersteunen.
  • Ook zijn er mensen die graag ‘tiny houses’ willen, klein en duurzaam wonen met lage lasten. Dat kan een goede aanvulling op het gewone woningaanbod zijn, mits er voldoende belangstelling is en het alleen gaat om mensen die dat graag willen.
  • Ook voor zorg en de huisvesting van statushouders is het nodig voldoende betaalbare woningen te hebben. Gewone woningzoekenden, gehandicapten en statushouders mogen niet tegen elkaar uitgespeeld worden zoals nu af en toe dreigt te gebeuren. We willen gemengde wijken.
  • Bewoners zijn deskundig over hun eigen straat en buurt en moeten veel meer zeggenschap hebben over wat er gebeurt, zeker als straten gerenoveerd worden. Er komt ver vooraf inspraak over herinrichting/renovatie in de wijk. Als dat in de Brandenburgstraat op tijd was gebeurd, had het de gemeente vele tonnen misinvestering kunnen schelen. En nu speelt de reconstructie van de Land van Ravensteinstraat-Kornetstraat-Hobostraat. Ook daar moeten de aanwonenden veel meer te vertellen krijgen dan tot nu toe het geval is.
  • Voor een schone, hele en veilige woonomgeving is een goed draaiende gemeentelijke buitendienst van wezenlijk belang. Die willen we behouden en uitbreiden waar nodig, door minder uit te besteden. Voldoende en goed onderhouden speelplekken horen in elke buurt thuis.

>> zorg

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen :: zorg :: armoede & schuldenbestrijding :: werk & economie :: verkeer & vervoer :: welzijn, cultuur & verenigingsleven :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2018-2022

U bent hier